14. toukokuuta 2019

Euroviisut 2019: 1. semifinaalin arviot ja veikkaukset


Arvioin perinteiseen tapaan tänä iltana järjestettävän 64. Eurovision laulukilpailun ensimmäisen semifinaalin kilpailijoita ja niiden menestymismahdollisuuksia.

Veikkaan jokaisen kilpailuesityksen menestymismahdollisuuksia luokittelemalla ne viiteen kategoriaan: VARMAHKO FINALISTI, TODENNÄKÖINEN FINALISTI, 50/50, TODENNÄKÖINEN KARSIUTUJA ja VARMAHKO KARSIUTUJA. Olen pyrkinyt arvioimaan mahdollisimman objektiivisesti laulun menestymismahdollisuuksia euroviisuäänestyksessä (puolet pisteistä yleisöäänestyksellä ja puolet ammattilaisraadeilta), joten veikkauksilla ei ole mitään tekemistä omien mieltymysteni kanssa. Subjektiivisemman näkemykseni lauluihin ilmaisen viisiportaisella arvosana-asteikoilla (1–5, myös puolikkaat sallittuja). Arviot ja veikkaukset perustuvat lähinnä levytettyihin studioversioihin, esikatseluvideoihin ja harjoitusraportteihin. Illalla nähtävät esitykset saattavat luonnollisesti keikauttaa asetelmat päälaelleen.

17 kilpailijaa. Kymmenelle on tilaa finaalissa, seitsemän esiintyjän viisureissu päättyy tänään. Viisuvuosikerran satoa on luonnehdittu latteaksi ja tylsäksi, enkä valitettavasti voi olla eri mieltä – siitäkään huolimatta, että tässä ykkössemissä varsinkin jälkipuoliskolla nähdään jos monenmoista hämmentävää viritelmää.

1. KYPROS: Tamta – Replay


Kypros sijoittui viime vuonna toiseksi Fuegolla. Nyt tietokoneella on pyritty laatimaan mahdollisimman samankaltainen biisi, jonka esittää yksi kreikankielisen musiikkialueen menestyneimpiä popidoleita.

Kyproksen Replay on kuin prototyyppi 2010-luvun euroviisuista. Moderneista pop-hitin aineksista koottu kokonaisuus, joka kelpaisi saumattomasti viisujen jälkeen radioiden soittolistoille. Viisumenestyksen maksimoimiseksi esitystä on kutsuttu suunnittelemaan ruotsalainen ammattikoreografi Sacha Jean-Baptiste.

Veikkaus: VARMAHKO FINALISTI
Arvioni: 3 / 5

2. MONTENEGRO: D mol – Heaven


Kuusi millenniumin molemmin puolin syntynyttä nuorukaista tutustuivat toisiinsa musiikkikoulussa ja veisaavat nyt yhdessä hurmoshenkistä veisua.

Montenegro lienee tämän semifinaalin toivottomin tapaus. Edes väliosassa kuultava etninen instrumentti ei onnistu pelastamaan kokonaisvaikutelmaa, joka on kieltämättä kotikutoinen ja nolo. Onneksi naapurimaa-Serbia äänestää tässä semifinaalissa, niin edes jokunen määrä pisteitä on luvassa.

Veikkaus: VARMAHKO KARSIUTUJA
Arvioni: 1,5 / 5

3. SUOMI: Darude feat. Sebastian Rejman – Look away


Suomalainen trancelegenda ja hänen hyvännäköinen kaverinsa potevat jankkaavassa EDM:ssä maailmantuskaa ja kannustavat torjumaan ilmastonmuutosta.

Harmittaa suunnattomasti kaikki se kohtuuton kura, mitä tämä Suomen 53. viisuedustuskerta on saanut niskaansa. Look away ei ole lähimainkaan heikoin edustaja Suomen surullisessa viisuhistoriassa. Tänä vuonna suomalaiset ovat vihdoinkin ymmärtäneet visuaalisuuden merkityksen, vaikka esitystä onkin hieman modifioitu UMK:n jälkeen. Viimeisimmät harjoitukset ovat menneet kuulemma moitteettomasti ja Suomi on jonkin verran noussut vedonlyönnin häntäpäässä. Silti karsintaraja saattaa olla liian korkealla. Isot pisteet kuitenkin Darudelle ja Sebulle oikeanlaisesta terveestä ja myönteisestä asenteesta viisuprojektia kohtaan. Suomalaistenkin olisi syytä ymmärtää, että Euroviisuissa on kyse muustakin kuin hampaat irvessä kilpailemisesta.

Veikkaus: TODENNÄKÖINEN KARSIUTUJA
Arvioni: 2,5 / 5

4. PUOLA: Tulia – Pali się


Kvartetti tuli tunnetuksi, kun se huutolauloi itäeurooppalaisittain Depeche Modea. Euroviisuja varten piti tehdä uusi kappale.

Puolan etnovastine Ultra Bra -vokalisteille on esittänyt hulvattoman hauskoja covereita angloamerikkalaisista rock- ja pophiteistä neliäänisenä perinteisellä slaavilaisella laulutyylillä. Samanlaista reseptiä jatkaa viisukappaleensakin. Mutta toistuuko Eläkeläiset-ilmiö? Eläkeläisten viehätys perustui päättömiin covereihin, mutta koko idea lässähti poppoon osallistuessa Suomen viisukarsintoihin uudella sävellyksellä Hulluna humpasta. Puola on niin fifty-fifty-tapaus kuin olla voi. Voi mennä suurelta yleisöltä täysin yli ymmärryksen tai sitten saa pistevyöryn Itä-Euroopasta ja on länsieurooppalaistenkin mielestä virkistävä kuriositeetti.

Veikkaus: 50/50
Arvioni: 3 / 5

5. SLOVENIA: Zala Kralj & Gašper Šantl – Sebi


Slovenialaisen hipsteriduon indiehuohotuksesta on tullut ehkä hieman yllättäenkin viisufanien suursuosikki.

Slovenia on viisuvuosikerran antieuroviisu. Tässä ei ole lähdetty tavoittelemaan kaupallista menestystä eikä kosiskelemaan suurta yleisöä. Pelkistetty ja intensiivinen esitys voi erottua edukseen tai sitten katsoja voi kokea jäävänsä täysin ulkopuoliseksi duon esiintyessä toisilleen. Esittäjät eivät ole arvioiden mukaan erityisen karismaattisia, mutta eipä vaisu esitys estänyt esimerkiksi Belgian City lights -viisun erinomaista menestystä kaksi vuotta sitten.

Veikkaus: 50/50
Arvioni: 2,5 / 5

6. TŠEKKI: Lake Malawi – Friend of a friend


Viime vuonna menestyksen makuun päässyt Tšekki yrittää hurmata jälleen nuorekkaalla popilla. Biisin kertojahahmo muistelee 13-vuotiaana tapaamaansa kiehtovaa tyttöä, josta hänellä ei ole mitään hajua ken hän on, koska hän oli jonkun kaverin kaverin kaverin kaveri...

Jos ymmärrän dramaturgiasta yhtään mitään, veikkaisin kilpailun lähtevän kunnolla käyntiin vasta tästä. Jos tšekkiläinen bändi saa luotua live-esityksessään yhtään samanlaista letkeää tunnelmaa kuin nuorisoa kosiskelevalla Instagram-tyylisellä musiikkivideollaan, finaalipaikalle ei pitäisi olla mitään estettä. Leikkisä biisi on toki hivenen ärsyttävä, mutta siinä onkin sen koukku.

Veikkaus: TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Arvioni: 3,5 / 5

7. UNKARI: Joci Pápai – Az én apám


Romanitaustainen Joci Pápai sijoittui kaksi vuotta sitten kahdeksanneksi vaikuttavalla ja aidosti koskettavalla Origolla. Tällä kertaa hän laulaa koskettavasti isästään.

Unkari on päässyt 2010-luvulla joka kerta finaaliin. Finaaliputken jatkuminen voi tehdä tiukkaa, vaikka laulussa onkin sopivasti sellaista vilpittömyyttä ja herkkyyttä, mitä nykyaikainen viisuteollisuus kaipaisi lisää.

Veikkaus: 50/50
Arvioni: 3 / 5

8. VALKO-VENÄJÄ: ZENA – Like it


ZENA on syntynyt vuonna 2002. Myös hänen britneypop-viisunsa kuulostaa vuodelta 2002.

Valko-Venäjän hömpötys kuulostaa väistämättä vanhanaikaiselta ja halpahintaiselta. Toisaalta joidenkin mielestä se voisi retroudellaan erottua edukseen. Ainakaan kappaletta ei ole ylituotettu samalla tavalla kuin monia muita tämän ajan popkoneiston tuotteita, vaan se on ihan avoimesti ja rehellisesti muovia. Valko-Venäjä on yllättänyt ennenkin, esimerkiksi vuonna 2013 Solayoh pääsi finaaliin, vaikka se(kin) oli melkoinen humpute.

Veikkaus: TODENNÄKÖINEN KARSIUTUJA
Arvioni: 2,5 / 5

9. SERBIA: Nevena Božović – Kruna


Balkanballadien kulta-aika on selvästi päättynyt, mutta ehkäpä Serbian hivenen geneerinen balladi onnistuu täyttämään balkanfiilien tarpeet, vaikka osa lauletaankin englanniksi.

Serbia on tippunut tavallisten kuolevaisten joukkoon, koska maa on karsiutunut finaalista peräti kolme kertaa. Mutta maa on sijoittunut viisuissa huonoimmillaan semifinaalin 11. sijalle. Karsiutumiset ovat siis olleet erittäin täpäriä. Yksi Serbian finaalista karsiutuneista on ollut Moje 3 -poppoon viisu vuodelta 2013. Nyt trion jäsen Nevena Božović tekee paluun viisulavalle soolona. Balladia on haukuttu kaikin puolin geneeriseksi ja tunteita herättämättömäksi – mitä se kieltämättä onkin – mutta Nevena laulaa antaumuksella ja virheettömästi. Raadit tykännevät ja Serbia saa yleisöpisteissä aina vähintään kohtuullisen potin. Hmm... tosin nyt kun katson karttaa ja osallistujalistaa, niin näköjään moni Serbian vakiäänestäjä äänestääkin vasta torstain semifinaalissa (Kroatia, Sveitsi, Itävalta). Pitäisiköhän sittenkin laskea Serbia 50/50-kategoriaan...

Veikkaus: TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Arvioni: 3,5 / 5

10. BELGIA: Eliot – Wake up


Belgian ranskankielinen yleisradio on päässyt menestyksen makuun nuorten lahjakkaiden tulevaisuuden lupausten ajanmukaisilla popeilla (4. sija 2015 ja 2017). Samanlaisella linjalla jatketaan tänäkin vuonna.

Belgia, jos mikä, on perusvarma nykyaikaisen popteollisuuden tyylinäyte, suorituksena suorastaan virheetön. Musiikin ammattilaisista koostuvat raadit ejakuloivat tämän kuullessaan – niin oikeaoppisesti tuotettu se on. 18-vuotias Voice-tähti Eliot saanee tänä iltana paljon uusia fanityttöjä ympäri Eurooppaa, ja muutenkin laulussa on kiehtovan hypnoottinen tunnelma.

Veikkaus: TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Arvioni: 3,5 / 5

11. GEORGIA: Oto Nemsadze – Keep on going


Ensimmäisen semifinaalin jälkipuolisko uhkaa muuttua melkoiseksi friikkisirkukseksi. Siitä saadaan ehkäpä jo pientä esimakua tässä Georgian viisussa, jossa mieslauma örisee jylhästi taistelulaulua.

Georgian viisu on kokonaan georgiankielinen ja oikeasti sen nimi on Sul tsin iare, mutta viisuja varten se on nimetty Keep on going. Loogista kuin Kari Kuivalaisen Never the end aikoinaan vuonna 1986. Jylhässä kappaleessa on voimaa ja tunnetta. Esitys kilpailee visuaalisesti samassa sarjassa Suomen kanssa – ja ikävä kyllä taitaa vetää pidemmän korren. Monet ovat oppineet pitämään Georgiasta, mutta vasta useammalla kuuntelukerralla. Mahtaako aueta suurille massoille ensikuulemalta? Vai onkohan se Georgia, joka vie liike-energian Serbialta?

Veikkaus: TODENNÄKÖINEN KARSIUTUJA; tosin potentiaalinen yllätysfinalisti
Arvioni: 2,5 / 5

12. AUSTRALIA: Kate Miller-Heidke – Zero gravity


Ei viisuvuotta ilman oopperaviisua. Australian performanssi ei ole sieltä tavallisimmasta päästä. Solisti Kate ja hänen miehensä tekivät synnytyksen jälkeisestä masennuksesta hämmästyttävän teoksen, jossa yhdistyy Björk/Kate Bush -tyylinen taidepop Yön kuningattaren aariaan.

Australia on todella kummallinen, mutta ilmeisesti esitys on vaikuttava ja solisti-Katesta huokuu kaiken huojumisen ohella täysammattilaisuus. Televisiokatsojat hämmästelevät silmät suurina, mitä siellä lähetyksessä tapahtuu (ja Katen mekon alla, kun yhtäkkiä alkaa orgastisen kuuloinen oopperalaulu). Kokonaisuus on aivan liian outo, jotta sille voi povata automaattisesti finaalipaikkaa, mutta ainakaan tätä ei unohdeta heti esityksen päätyttyä. Tämän vuoden Cezar?

Veikkaus: 50/50
Arvioni: 2,5 / 5

13. ISLANTI: Hatari – Hatrið mun sigra


Islanti vastaa yhdestä vuoden suurimmista puheenaiheista. Hurjan indsturialryhmän viisussa yhdistetään Rammstein-karjuntaa ja sinfonista syntsapoppia. Esityksessä sadomasokismikuvastoa ja runsaasti pyroja.

Islannissa kerättiin viime toukokuussa adressia, jossa vaadittiin boikotoimaan Euroviisuja, mikäli tapahtuma järjestetään Israelissa. Adressiin kertyi miltei 30 000 nimeä, mikä on huikea saavutus suhteutettuna Islannin asukaslukuun. Lopulta Islanti – kuten mikään muukaan maa – ei vetäytynyt viisuista Israelin vuoksi, mutta Islantia edustava yhtye Hatari ilmoitti pyrkivänsä viisuihin vain protestoidakseen Israelia. Yhtyeen ideologiaan kuuluu olennaisesti myös nykyaikaisen neoliberalismin ja äärioikeiston nousemisen vastustaminen. Islannin raju viisuesitys on kokonaisvaltainen taideteos, joka jakaa jyrkästi mielipiteitä puolesta ja vastaan. Islanti kilpailee tänä vuonna aivan omassa sarjassaan. Mikäli joku maa tekee tänä vuonna "lordit", se on Islanti. Suomen yleisöäänestyksen 12 pistettä voisi mennä tänä vuonna Islannille – ainakin mieluummin kuin sille iänikuiselle Virolle...

Veikkaus: TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Arvioni: 4 / 5

14. VIRO: Victor Crone – Storm


Välillä jotain todella tavallista. Ruotsalainen laulaja vetäisee tyylipuhtaan Avicii-popin.

Viron viisu on professionaalinen, ja ruotsalainen Victor on karismaattinen kaiffari. Viisunsa on todella yllätyksetön ja särmätön. Maailmassa ei olisi mikään muuttunut, jos tätä kappaletta ei olisi koskaan tehty. Mutta. Kaiken friikkisirkuksen keskellä Viro voi kuulostaa paljon paremmalta kuin oikeastaan onkaan. Konservatiivisemmille viisukatsojille – joille esimerkiksi Australia ja Islanti ovat aivan liikaa – Viro lienee kuin virkistävä keidas keskellä haastavaa autiomaata: "Vihdoinkin jotain normaalia."

Veikkaus: TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Arvioni: 3,5 / 5

15. PORTUGALI: Conan Osiris – Telemóveis


Ja takaisin friikkishow'n pariin. Euroviisuissa on laulettu jo puhelimesta (Telefon, telefon, Saksan liittotasavalta 1957) ja sähkeistä (Telegram, Saksan liittotasavalta 1977). Nyt Portugali laulaa kännyköistä. Jo valmiiksi erikoista laulua värittää viisuhistorian hämmentävin avantgarde-esitys.

Portugali on ollut aina oman tiensä kulkija, kuten viime vuonna kirjoitin maan viisuhistoriaa käsittelevässä artikkelissa. Omaperäinen linja jatkuu tänä vuonna. Tämän kuvailemiseen eivät sanat riitä. Tämä pitää kokea. Nauraako Eurooppa portugalilaisille vai portugalilaisten kanssa? Kaiken järjen mukaan Portugalin pitäisi karsiutua, mutta kaikenlaiset älyttömät pelleilynumerot ovat ennenkin yllättäneet. Ehkä se tämän vuoden Cezar onkin tässä?

Veikkaus: TODENÄKÖINEN KARSIUTUJA
Arvioni: 1 / 5

16. KREIKKA: Katerine Duska – Better love


Lahjakas laulaja esittää illan viimeisen menestyspopin.

Kreikan kuningatartietä ei voine estää. Katerine Duska on tämän vuoden viisudiiva, joka on saanut runsaasti ylistystä persoonallisesta ja vahvasta äänestään. Kuten Kyproksen kohdalla, Kreikankin viisu on koottu juuri sellaisista aineksista, joista 2010-luvun menestysviisut on tehty. Jälleen perusonnistunut suoritus nykyaikaiselta musiikkiteollisuudelta.

Veikkaus: VARMAHKO FINALISTI
Arvioni: 3 / 5

17. SAN MARINO: Serhat – Say na na na


San Marino on usein vastannut vuoden eurovitsistä. Tänäkin vuonna ollaan oikein lystikkäällä tuulella. Jo vuonna 2016 monet hurmannut disco- Leonard Cohen pistää bileet pystyyn riemastuttavalla diskohumpalla.

40 vuotta sitten Euroviisut järjestettiin niin ikään Israelissa. Silloin Belgiaa edusti laulu Hey Nana, jota viisulähetyksen Yleisradiolle selostanut Anja-Maija Leppänen luonnehti seuraavasti: "Tämä nannananaa on niitä lauluja, jotka menevät nannaten sisään toisesta korvasta ulos ja tulevat nynnäten toisesta... menevät nannaten sisään toisesta korvasta ja tulevat nynnäten sisään toisesta korvasta... olipas tämä nyt vaikea..." Täsmälleen samat sanat sopivat tälle San Marinon nannattelulle. Mutta. Viimeiseltä esiintymisnumerolta San Marino voi pötkiä tänä iltana yllättävän pitkälle. Kaikkien eksentristen friikkiviisujen ja muuten vain latteiden ja mielikuvituksettomien tuotosten jälkeen San Marinon hyväntuulisuudelle voi olla tilaus. "Ole sankari ja sateenkaari ja laula na nana naa", kehottaa Serhat meitä kaikkia iloitsemaan. Jos esitys on onnistunut, yleisöäänten vyöry on mahdollinen. Ainakin Serhat on kokenut ja ammattitaitoinen esiintyjä, vaikka hänessä onkin melkoista camp-ukon vikaa.

Veikkaus: 50/50
Arvioni: 3 / 5

Veikkaus: illan finalistit ja karsiutujat


Veikkaaminen on haastavaa, kuten aina, mutta ei se pähkäilemällä parane.
Veikkaisin illan finalistit ja karsiutujat seuraavasti: (todennäköisyysjärjestyksessä)

KREIKKA
KYPROS
ISLANTI
BELGIA
AUSTRALIA
TŠEKKI
SERBIA
VIRO
UNKARI
SAN MARINO
---
SLOVENIA
PUOLA
GEORGIA
PORTUGALI
SUOMI
VALKO-VENÄJÄ
MONTENEGRO

Oma suosikkilistani


Todella haastavaa asettaa näin vaisu keskinkertaisuuksien kattaus jonkinlaiseen paremmuusjärjestykseen, mutta yritän eritellä arvosanojen perusteella edes jonkinlaista viittellistä järjestystä. Euroviisujen voittajaa tuskin kuullaan tänä iltana, ellei sitten Islanti todella yllätä.

5 / 5
-
4,5 / 5
-
4 / 5
ISLANTI: Hatari – Hatrið mun sigra
3,5 / 5
BELGIA: Eliot – Wake up
TŠEKKI: Lake Malawi – Friend of a friend
SERBIA: Nevena Božović – Kruna
VIRO: Victor Crone – Storm
3 / 5
KYPROS: Tamta – Replay
KREIKKA: Katerine Duska – Better love
SAN MARINO: Serhat – Say na na na
PUOLA: Tulia – Pali się
UNKARI: Joci Pápai – Az én apám
2,5 / 5
SUOMI: Darude feat. Sebastian Rejman – Look away
SLOVENIA: Zala Kralj & Gašper Šantl – Sebi
GEORGIA: Oto Nemsadze – Keep on going
AUSTRALIA: Kate Miller-Heidke – Zero gravity
VALKO-VENÄJÄ: ZENA – Like it
2 / 5
-
1,5 / 5
MONTENEGRO: D mol – Heaven
1 / 5
PORTUGALI: Conan Osiris – Telemóveis

Muita hyviä arvioita


Viisukuppila: Veikkaus ensimmäisen semifinaalin läpimenijöistä
David i Tel Aviv: Betyg på semifinal ett i Tel Aviv
Tobson in Euroland: ESC 2019, semi 1: Tobson takes a guess Suosittelen lämpimästi lukemaan Tobiaksen blogin kaikki seitsemän postausta tämän vuoden viisutarjonnasta. Osuvien analyysien lisäksi paljon mielenkiintoisia viisuanekdootteja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti