8. toukokuuta 2018

Euroviisut 2018: 1. semifinaalin arviot


Arvioin tässä blogipostauksessa tämäniltaisen 63. Eurovision laulukilpailun ensimmäisen semifinaalin kilpailijoita ja niiden menestymismahdollisuuksia.

Veikkaan jokaisen kilpailuesityksen mahdollisuuksia luokittelemalla ne viiteen kategoriaan: VARMAHKO FINALISTI, TODENNÄKÖINEN FINALISTI, 50/50, TODENNÄKÖINEN KARSIUTUJA ja VARMAHKO KARSIUTUJA. Olen pyrkinyt arvioimaan mahdollisimman objektiivisesti laulun menestymismahdollisuuksia euroviisuäänestyksessä, joten veikkauksilla ei ole mitään tekemistä omien mieltymysteni kanssa. Oman mielipiteeni lauluihin ilmaisen tähtiarvostelulla (* – *****).

Illan semifinaalia on luonnehdittu kovatasoiseksi. Mukana on paljon ammattitaitoisia esiintyjiä ja eri tavoilla mielenkiintoisia lauluja. Finaalipaikkoja on tarjolla kymmenen, mutta potentiaalisia finalisteja sitäkin enemmän. Lisäksi Euroviisuissa on aina otettava huomioon, että eräillä kestomenestyjämailla tuppaa olemaan etulyöntiasema muihin verrattuna... Illalla voidaan kokea melkoisia oikeusmurhia. Jatkoonpääsijöiden veikkaaminen on nyt harvinaisen haastavaa.

1. AZERBAIDŽAN: Aisel – X my heart ***½ 50/50
Euroviisujen vakiofinalisti luottaa jälleen ruotsalais-kreikkalaisen hittitehtaan tuotokseen.

Azerbaidžan osallistui Euroviisuihin ensimmäistä kertaa kymmenen vuotta sitten. Juhlavuoden kunniaksi monet ovat sitä mieltä, että maa saisi nyt ensimmäistä kertaa bergendahlisoitua*. Muutaman kerran Azerbaidžanin finaalipaikka on tullut vain rimaa hipoen. Vaan esitys on kuulemma tehokas, joten ehkäpä saamme kuulla tätä tusinapoppia myös lauantaina.

* Bergendahlisoituminen on suomalaisten euroviisuharrastajien lanseeraama termi, jolla viitataan siihen, kun jokin Euroviisujen kestomenestyjistä karsiutuu finaalista ensimmäistä kertaa. Termin etymologia viittaa Ruotsin vuoden 2010 edustajaan Anna Bergendahliin, joka on edelleen ainoa ruotsalaisesiintyjä, joka ei päässyt semifinaalista jatkoon.

2. ISLANTI: Ari Ólafsson – Our choice ** VARMAHKO KARSIUTUJA
Islannin nuori poika saattaa herättää äidillisiä tunteita. Geneerinen balladinsa ei herätä tunteita ollenkaan.

Islanti lienee tämän semifinaalin todennäköisin karsiutuja. Huono esiintymisnumero ja perusballadien ystävät löytänevät kiinnostavampaa äänestettävää.

3. ALBANIA: Eugent Bushpepa – Mall ***½ TODENNÄKÖINEN KARSIUTUJA
Karismaattinen ja hyvä-ääninen kaiffari vetää uskottavasti rockahtavaa poppia. Reilusti omalla kielellä, kuten ilahduttavan monet muutkin maat tänä vuonna.

Albanialla on paras viisu vuosikausiin. Eugent on lahjakas esiintyjä, jolle soisi menestystä. Pelkään kuitenkin semifinaalin olevan vähän liian kovatasoinen tämän kokonaispaketin jatkoonpääsymahdollisuuksia ajatellen. Sinänsä en yhtään laittaisi pahakseni, vaikka Albania finaaliin äänestettäisiin.

4. BELGIA: Sennek – A matter of time **** 50/50
Belgian korkeatasoisessa balladissa on ilmiselviä Bond-viboja.

Belgialla on (jälleen) hieno biisi, joka ansaitsisi ilman muuta finaalipaikan, mutta harjoitusraporttien mukaan Sennek-Lauran esitykset ovat menneet vähän niin ja näin. Katse ei ole löytänyt kameraa, eikä solisti ole osannut myydä voimakasta biisiään parhaalla mahdollisella tavalla. Innoton esitys voi koitua kohtaloksi näin kovatasoisessa semifinaalissa. Esiintymisnumerokaan ei ole paras mahdollinen, sillä epäilen semifinaalin lähtevän toden teolla käyntiin vasta seuraavan esityksen myötä. Toisaalta, eipä vaisu esiintyminen estänyt viime vuonna Belgiaa menestymästä...

5. TŠEKKI: Mikolas Josef – Lie to me **** TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Röyhkeä nulikka flossaa modernin bilebiisin tahdissa. Mikolasilla meni ensimmäisissä harjoituksissa niin lujaa, että välilevy pullahti ja artisti viettiin kipin kapin sairaalaan.

Tšekki on ollut tähän mennessä altavastaaja Euroviisuissa, mutta tänä vuonna maa kerrankin erottuu kulisseista ja on noussut ennakkosuosikkien joukkoon. Eikä ihme, Tšekki tarjoaa jotain aivan uutta: hauska, nykyaikainen hassuttelu torvisoundineen. Tästä lähtee bileet käyntiin! Voisiko pärjätä yhtä hyvin kuin Moldovan hyväntuulinen Hey mamma -renkutus viime vuonnna?

6. LIETTUA: Ieva Zasimauskaitė – When we're old ***** 50/50
Vuoden herttaisin slovari ja tämän illan pelkistetyin esitys.

Aluksi monet tuntuivat pitävän Liettuasta, mutta eivät uskoneet sen mahdollisuuksiin näin vahvassa semifinaalissa. Nyt harjoitusraporttien mukaan Liettua tarjoaa yhden semifinaalin vaikuttavimmista esityksistä. Toivotaan, että nuori ja viehättävä Ieva pysäyttää Euroopan kolmeksi minuutiksi kuuntelemaan hellyttävää tarinaansa. Kontrasti Tšekin ja Israelin välissä on melkoinen, joten ainakin Liettua erottuu – toivottavasti edukseen.

7. ISRAEL: Netta Barzilai – Toy ***** TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Viime vuonna Israelin vakituinen pisteidenlukija Ofer Nachshon sanoi hyvästit Israelin yleisradioyhtiön IBA:n puolesta, sillä IBA ajettiin euroviisufinaalin jälkeen alas. Israelissa uusi televisioyhtiö sai kuitenkin nopeasti solmittua sopimukset EBU:n kanssa ja nyt Israel on noussut vuoden suurimmaksi ennakkosuosikiksi. Loopperi-talent Netta on räväkkä muidu, joka näyttää urpoille miehille kaapin paikan ja laulaa naisten itsemäärämisoikeuden puolesta. Siivittääkö #metoo-kampanja Isrealin voittoon?

Israel on ollut koko kevään ennakkoveikkauksissa kärjessä. Israelin viisuesityksessä on kieltämättä paljon viisuvoittajan elementtejä: biisi on jyräävä ja persoonallinen olematta kuitenkaan liian outo. Esitys on päällekäyvä, anteeksipyytelemätön ja kuitenkin hauska tiputansseineen ja kotkotuksineen. Moniuloitteinen kokonaispaketti! Israel luottaa täysin omaan juttuunsa. Ilmeikäs solisti Netta on yksi vuoden kiinnostavimmista esiintyjistä. Biisikin on jo ilmeisesti herättänyt kansainvälistä huomiota. Tel Aviv 2019?

8. VALKO-VENÄJÄ: ALEKSEEV – Forever ***½ 50/50
Pop-idoli vetää slaavilaista popballadia ja kameramies pääsee kukkalähettilääksi. Idässä pop-musiikissa vielä luotetaan melodioiden voimaan.

ALEKSEEV on iso stara IVY-maissa, mutta siitä huolimatta hän ei ilmeisesti osaa laulaa livenä kovinkaan hyvin. Englantiakaan hän ei osaa ääntää, mutta suurin osa hänen levytyksistään onkin venäjänkielisiä. Biisissä on potentiaalia, mutta esitys on ilmeisesti heikko. Mutta jos mies on tuolla idässä oikeasti niin suosittu kuin meille on kerrottu, se voi näkyä puhelinäänestyksessä yllättävän korkeina pisteinä...

9. VIRO: Elina Nechayeva – La forza ***½ TODENNÄKÖINEN FINALISTI
Koloratuurisopraanon uskomaton mekko vastaa illan visuaalisesti vaikuttavimmasta ja näyttävimmästä esityksestä.

Elinan mekko ja sen valoshow'n järjestäminen maksavat kuulemma 65 000 euroa. Esitys on yksi illan pysäyttävimmistä ja se kilpaillee Israelin kanssa semifinaalin dramaturgisesta kohokodasta. Eihän tässä ole biisiä, mutta show saanee niin paljon yleisöääniä, että tuskin raaditkaan pystyvät Viron finaalipaikkaa torppaamaan.

10. BULGARIA: EQUINOX – Bones ** VARMAHKO FINALISTI
Euroviisuja varten koottu keinotekoinen kokoonpano kilpalaulaa tummanpuhuvaa soulia. "Kauniisti paketoitu tyhjä", kuten joku osuvasti totesi suomalaisella viisukeskustelufoorumilla.

Bulgaria on viime vuosien aikana päässyt menestymisen makuun ja nyt voittoa haetaan oikein hampaat irvessä. Minun mielestäni vuoden pahiten tekemällä tehty, keinotekoinen ja sieluton tuote, mutta monet muut ylistävät biisiä maasta taivaaseen. Menestystä ei voine estää pelottavan näköisestä naishahmosta huolimatta. Pahin pelkoni on, että lauantain finaalissa Bulgaria johtaa raatiäänestystä jollain 370 pisteellä ja niin selkeällä marginaalilla muihin nähden, että sen jälkeen on aivan samantekevää kuinka yleisöäänet jakautuvat...

11. MAKEDONIA: Eye Cue – Lost and found **½ VARMAHKO KARSIUTUJA
Makedonian Janna/Erin ja Sampo Terhon näköinen kitaristi esittävät kummallisen hybridin reggaeta ja dancea.

Euroviisufanit, jotka ovat kuunnelleet näitä viisuja koko kevään aamusta iltaan, ovat ihastuneet Makedoniaan noin sadannella kuuntelukerralla ja toivovat siitä nyt yllätysfinalistia. Minä yritän luottaa ensireaktion tuottamaan intuitioon ja väittäisin, että (tämäkään) fuusioreggae ei ole OK.

12. KROATIA: Franka – Crazy **½ TODENNÄKÖINEN KARSIUTUJA
Kroatialainen superstara vaikertaa modernimman version Sam Brownin Stopista. Biisi voisi ihan hyvin olla jenkkihitti tältä vuosikymmeneltä.

Franka Batelić on syystä kotiseudullaan erittäin suosittu ja hän tulkitsee viisunsa niin hyvin kuin vain voi. Biisi on kuitenkin vähän liian ankea ja vaikea, eikä oikein lähde missään vaiheessa käyntiin. Ossi Runnea mukaillakseni: "Franka-tyttönen siinä pusersi kuivanlaisista hedelmistä joka tipan, muttei siitä oikein mehuksi asti ollut." Toivottavasti ei toteudu Sweet people -ilmiötä.*

*Sweet people -ilmiöllä viitataan Ukrainan vuoden 2010 viisuesitykseen, jossa taitava solisti sai veretseisauttavalla tulkinnallaan kaikki unohtamaan, kuinka karmea / olematon biisi oikeastaan oli.

13. ITÄVALTA: Cesár Sampson – Nobody but you **** 50/50
Komeaäänisen ja sympaattisenoloisen kaverin täyteläisessä biisissä on kuultavissa gospel-viboja.

Hyvä laulaja, vahva ja sopivan persoonallinen biisi. Kai sillä voisi finaalipaikka irrota? Raatiäänestyksessä veikkaisin Itävallan pärjänneen mukavasti?

14. KREIKKA: Gianna Terzi – Oneiro mou **** 50/50
Kuin Kreikan euroviisu 1990-luvulta. Vain liveorkesteri puuttuu. Ei ehkä suoranaisesti etnoa, mutta maan oma musiikkiperinne vahvasti läsnä.

Monet ovat suhtautuneet Kreikan finaalipaikkaan skeptisesti. Biisiä on pidetty vähän liian vanhanaikaisena ja esitystä tylsänoloisena: solisti vain pönöttää yksin lavalla. Toisaalta täytyy muistaa, että Kreikka on tippunut finaalista vain yhden ainoan kerran, ja silloin kappale oli euroviisukontekstissa käsittämätön.

15. SUOMI: Saara Aalto – Monsters ***½ 50/50
Euroviisufanit rakastavat Saaraa ja Monstersia, joka on viimeisen päälle hiottu taidonnäyte ruotsalaiselta hittitehtaalta. Tänä keväänä on ollut ilahduttavaa, ettei kenellekään suomalaiselle ole tarvinnut selittää, kuka meidän viisuedustajamme oikein onkaan.

Suomen 52. euroviisu on ammattitaitoisesti rakennettu viisuhitti. Kertosäkeistö on vahva ja yksi illan tarttuvimmista. Esitystä on onneksi muokattu reippaasti UMK-finaalin sekavasta sotkusta. Performanssi on edelleen saaramaisen visuaalinen ja näyttävä, mutta nyt touhu ei mene aivan överiksi. Finaalipaikkaan on mahdollisuuksia. Veikkaisin Suomen pärjänneen etenkin raatiäänestyksessä hyvin: raadit yleensä palkitsevat ammattitaitoisia laulajia ja arvostavat juuri tällaisia ruotsalaisen hittiteollisuuden tuotoksia. Sekin on lupaava merkki, että laulu on noussut Suomessa hitiksi. (Uskokaa tai älkää, sillä on korrelaatiota viisumenestyksen kanssa.) Toivottavasti positiiviset ennakkoveikkaukset realisoituvat pisteiksi.

16. ARMENIA: Sevak Khanagyan – Qami *** 50/50
Kilpaileekohan Armenian omalla kielellä esitetty voimaballadi Kreikan kanssa samoista äänistä?

Taas yksi komeasti tulkitseva mies ja vahva balladi. Biisi ei ole todellakaan semifinaalin karismaattisimmasta päästä, mutta Armeniaa ei voi laskea pois, koska maa kuuluu Euroviisujen kestomenestyjiin, joka on tippunut finaalista vain yhden ainoan kerran. Armenia on paljon paskemmallakin saavuttanut finaalipaikan (kröhöm, vuoden 2013 Lonely planet, kröhöm vuoden 2015 Face the shadow).

17. SVEITSI: Zibbz – Stones ***½ TODENNÄKÖINEN KARSIUTUJA
Sveitsi vastaa illan rock-kiintiöstä, eikä tee sitä yhtään pöllömmin.

Sisko näyttää napaa ja veli soittaa rumpuja. Ei lainkaan huono biisi, mutta semifinaali taitaa olla Sveitsille liian kova. En kuitenkaan kaadu pyllylleni, vaikka Sveitsi yllättäisikin ja pääsisi finaaliin.

18. IRLANTI: Ryan O’Shaughnessy – Together ** TODENNÄKÖINEN KARSIUTUJA
Irlanti ihastutti La La Land -henkisellä musiikkivideolla, missä poikapari käyskentelee romanttisesti kaduilla (tai sitten kaverukset olivat menossa kaljalle ja naisiin, kuten joku irvileuka hauskasti esitti). Video oli niin vaikuttava, ettei moni keskittynyt kuuntelemaan kappaletta lainkaan. Sen vuoksi Irlanti on yrittänyt epätoivoisesti tuoda videon tematiikkaa myös viisulavalle.

Yleensä illan viimeiset balladit pärjäävät hyvin, mutta, anteeksi nyt vain, tapahtuu kyllä melkoinen oikeusmurha, jos tällainen ininä vie finaalipaikan vain siksi, että sillä on ihanteellinen esiintymispaikka.

19. KYPROS: Eleni Foureira – Fuego ***½ VARMAHKO FINALISTI
Kyproksen välimerellistä poppia pidettiin alun perin Elena Paparizoun jämäbiisinä. Sähäkkä Eleni Foureira on kuitenkin huikealla esityksellä ja läsnäololla herättänyt laulun aivan uudella tavalla henkiin, minkä vuoksi Kypros on noussut vedonlyönnissä jo ihan kärkisijoille.

Kyproksen "Kreikan menestysformaatti -pop" olisi ilman muuta päässyt tältä esiintymisnumerolta jatkoon muutenkin. Nyt positiivisten arvioiden myötä veikkaan, että Kypros saattaa sijoittua tänä iltana ykkössijalle. Ainakin yleisöäänissä. Toivottavasti 14 vuotta kestänyt Suomi-Kypros -kirous murtuu tänä vuonna.

Kahdeksan 50/50-viisua ja todennäköisten kategorioissakin on joitakin, jotka askarruttavat. No, ei se vatvomisella parane, pistetään veikkausrivi vetämään.

Veikkaisin illan finalistit ja karsiutujat seuraavasti: (todennäköisyysjärjestyksessä)

KYPROS
BULGARIA
VIRO
ISRAEL
TŠEKKI
KREIKKA
ITÄVALTA
LIETTUA
SUOMI
ARMENIA
---
AZERBAIDŽAN
BELGIA
ALBANIA
VALKO-VENÄJÄ
IRLANTI
SVEITSI
KROATIA
MAKEDONIA
ISLANTI

Korostettakoon vielä, että nämä ennakkoveikkaukset perustuvat vain etukäteisarvioihin. Näkemykseni saattavat toki muuttua, kun esitykset nähdään tänä iltana suorassa lähetyksessä.

Oma suosikkilistani on tietenkin asia erikseen: (perustuvat levytettyihin studioversioihin)

12 p. LIETTUA: Ieva Zasimauskaitė – When we're old *****
10 p. ISRAEL: Netta Barzilai – Toy *****
8 p. ITÄVALTA: Cesár Sampson – Nobody but you ****
7 p. BELGIA: Sennek – A matter of time ****
6 p. KREIKKA: Gianna Terzi – Oneiro mou ****
5 p. TŠEKKI: Mikolas Josef – Lie to me ****
4 p. KYPROS: Eleni Foureira – Fuego ***½
3 p. SVEITSI: Zibbz – Stones ***½
2 p. VIRO: Elina Nechayeva – La forza ***½
1 p. SUOMI: Saara Aalto – Monsters ***½
11. VALKO-VENÄJÄ: ALEKSEEV – Forever ***½
12. ALBANIA: Eugent Bushpepa – Mall ***½
13. AZERBAIDŽAN: Aisel – X my heart ***½
14. ARMENIA: Sevak Khanagyan – Qami ***
15. KROATIA: Franka – Crazy **½
16. MAKEDONIA: Eye Cue – Lost and found **½
17. BULGARIA: Equinox – Bones **
18. IRLANTI: Ryan O’Shaughnessy – Together **
19. ISLANTI: Ari Ólafsson – Our choice **

Muita hyviä arvioita

Viisukuppila: Veikkaus ensimmäisen semifinaalin läpimenijöistä
Tobson in Euroland: Tobson takes a guess: Semi 1
Eurovision Ireland: #AllAboard: Live blog of the Jury Semi-Final from 2100 CET; #ESC2018 First Semi-Final Qualifiers! #WePredict

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti